Media-aandacht voor problemen in de huishoudelijke zorg

Jeroen van den OeverAanbieders van huishoudelijke ondersteuning, zoals Vierstroom Hulp Thuis, hebben de laatste jaren te maken met een flinke concurrentiestrijd. In sommige gemeenten wordt zelfs gebruik gemaakt van een systeem dat iets weg heeft van een veiling. Jeroen van den Oever, bestuurder van Fundis, vertelt in de KRO/NCRV uitzending van De Monitor dat een van de bedrijven van Fundis – Vierstroom Hulp Thuis – op deze ‘veiling’ weinig kans maakt. Partijen die hieraan meedoen, mogen bieden tegen een tarief dat ver onder ons tarief ligt.’ En dat is niet omdat Vierstroom Hulp Thuis zo duur is, maar omdat sommige andere partijen ver onder de kostprijs gaan zitten. Zij kunnen dat lage tarief alleen betalen met jong personeel dat na een jaar weer wordt ontslagen of door het niet te nauw te nemen van de cao. ‘Wij hebben vooral personeel in vaste dienst die we een fatsoenlijk salaris willen geven’, aldus Van den Oever.

Maatschappelijke functie
Het holt volgens hem de sector uit. Dat levert niet alleen voor personeel veel onzekerheid op, maar het heeft volgens Van den Oever ook gevolgen voor de kwaliteit van de huishoudelijke zorg aan kwetsbare burgers. “Het is meer dan schoonmaken van een woning. Het is ook opletten wat er gebeurt met de oudere. Vervuilen mensen, staat er schimmel in de koelkast? Je moet niet vergeten dat het bij sommige mensen degene is die wekelijks langskomt. Het is een belangrijke maatschappelijke functie.”

Code
Naast de toelichting van de Fundis bestuurder komen huishoudelijk medewerkers, een mantelzorger, de Goudse wethouder Laura Werger en Doekle Terpstra aan het woord. Oud-CNV-voorzitter Doekle Terpstra heeft een code opgesteld die een einde moet maken aan de problemen die spelen in de thuisondersteuning. Volgens deze Code verantwoordelijk marktgedrag thuisondersteuning moet er meer gelet worden op kwaliteit en minder op prijs. Aanbieders kunnen de code tekenen en stemmen daarmee in om de cao te volgen. Fundis en Vierstroom Hulp Thuis zijn een van de initiatiefnemers van de Code en hebben deze mede-ondertekend. Tot nu toe hebben slechts 86 partijen de code onderschreven. En voor cliënten, aanbieders en werknemers lijken de problemen voorlopig nog niet verdwenen. November 2015 luidden Fundis, ANBO en zo’n 57 zorgaanbieders in een open brief aan de Nederlandse Gemeenten al de noodklok over de ontstane problemen op het gebied van huishoudelijke zorg.

AMvB
Staatssecretaris Van Rijn ziet de problemen in de thuisondersteuning inmiddels in. Hij kondigde eind 2015 een pakket maatregelen aan. In een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) gaat hij onder andere vastleggen dat de code een wettelijke basis krijgt. Maar die AMvB is er nu nog niet. En volgens critici heeft dat pas effect in 2017. Kunnen we nog wel zo lang wachten? Teun van de Keuken, presentator van De Monitor legt onder andere deze vraag voor aan de opsteller van de code, Doekle Terpstra.

De-MonitorUitzending
De uitzending van De Monitor is zondag 28 februari om 22:35 uur op NPO2. Bekijk voor meer informatie over de uitzending de site van De Monitor.

Een netwerk
van ondernemingen
in de zorg

Volg ons
Vind ons hier

Fundis
Antwerpseweg 7
2803PB Gouda

info@fundis.nl