Dilemma bezoek verpleeghuizen

Nederlanders verdeeld over bezoekdilemma verpleeghuizen

Panelonderzoek van kenniscentrum voor zorg Nivel wijst op publieke verdeeldheid over het vraagstuk of verpleeghuizen bezoekers moeten weren. Meningen lopen sterk uiteen over hoe lang het bezoekverbod nog moet aanhouden.

Op woensdag 13 werd – bij wijze van proef – bij 26 verpleeghuizen het bezoekersverbod versoepeld. Maar hoe het vanaf daar verder moet, blijkt voor burgers een lastig vraagstuk. 47 procent van de respondenten uit het Nivel-onderzoek steunt het huidige beleid om bezoek bij verpleeghuizen te weren, 9 procent is uitgesproken tegen.

Meningen verschillen
De GGD heeft nu per GGD-regio één verpleeghuislocatie aangewezen om op een gecontroleerde manier weer bezoekers toe te laten. Afhankelijk van de resultaten van de proef gaan op 25 mei meer locaties bezoek ontvangen. Ongeveer de helft van de respondenten uit het Nivel-onderzoek ziet de verpleeghuizen graag opengaan voor bezoek, maar meningen over de termijn verschillen. Sommige respondenten willen niet langer wachten, terwijl anderen kiezen voor ‘4 tot 6 maanden’.

Reactie Fundis
Fundis-directievoorzitter Jeroen van den Oever geeft aan dat hij de proef van met de 26 verpleeghuizen met belangstelling volgt: ‘Ik sta er in principe achter dat de verpleeghuizen weer een beetje opengaan, mits we het maximale doen om de risico’s klein te houden. Als we de methodiek kennen die relatief de meest acceptabele uitkomst oplevert, dan wat mij betreft geen dag later. Wij willen als sector daaraan meewerken. Maar wij zijn niet de direct belanghebbenden. Dat zijn de families, dat is de samenleving, dat is de politiek en ook de medewerkers in de verpleeghuizen. Wij zullen als samenleving een keus moeten maken.’

Een netwerk van ondernemingen
in de zorg
Volg ons
Vind ons hier

Fundis
Antwerpseweg 7
2803PB Gouda

info@fundis.nl